JAC HOUSE | Dulwich Hill, NSW


in Architecture

JAC HOUSE | Dulwich Hill, NSW

January 22nd, 2018


Words by Jenn Hiller

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

Contemplating the effect of time and age on buildings has been an ongoing interest of skilled architects Andrews Scott and Anita Panov. This Dulwich Hill project had three main components that had to be contemplated and resolved. The insertion of a new build needed to be navigated with precision around the existing federation cottage and an established Jacaranda tree.

Walk into ‘the great room’ coined for its lofty forms both vertically and horizontally. The new space interconnects the living, kitchen and dining areas and is a busy hub for day-to-day traffic and quiet moments. The rich colours offered by the Aboriginal art, rugs, wood and greenery balance the could-be coldness left by the white and concrete palette. Beside the south-west kitchen is a sizeable triangular window nook. This corner has excellent contact with the garden and guests as they sit and engage with the cook.

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

The front cottage is an atypical modest turn of the century build, presenting small and elegantly crafted finishes. Panovscott have made several smart decisions in this area which include a barely noticeable wall pivot door, which reveals a walk-in-robe in the master bedroom. The dramatic transition from cottage to a contemporary extension is defined by two contrasting rooms, a courtyard and bathroom.   The bathroom is a nod to Japanese bathing with minimal tones, lines and a sunken bath. There is an extraordinary association to the outside landscape with a floor to ceiling window into the private courtyard and skylights that soften the palette.

The narrow stairs feel expansive and enjoy a close relationship with the outlook thanks to the vertical void that heightens the feeling of elevation. The study has an intentional view of the tree, absorbs light and breezes due to the windows open ventilation. The additional room on this floor has been reworked to offer three separate framed vistas via a large box framed glass window.   The Jac House extension is balanced perfectly through the architect's considerations of nature, proportions, extravagance with restraint.

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

JAC HOUSE | Dulwich Hill, NSW

January 22nd, 2018


Words by Jenn Hiller

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

Contemplating the effect of time and age on buildings has been an ongoing interest of skilled architects Andrews Scott and Anita Panov. This Dulwich Hill project had three main components that had to be contemplated and resolved. The insertion of a new build needed to be navigated with precision around the existing federation cottage and an established Jacaranda tree.

Walk into ‘the great room’ coined for its lofty forms both vertically and horizontally. The new space interconnects the living, kitchen and dining areas and is a busy hub for day-to-day traffic and quiet moments. The rich colours offered by the Aboriginal art, rugs, wood and greenery balance the could-be coldness left by the white and concrete palette. Beside the south-west kitchen is a sizeable triangular window nook. This corner has excellent contact with the garden and guests as they sit and engage with the cook.

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

The front cottage is an atypical modest turn of the century build, presenting small and elegantly crafted finishes. Panovscott have made several smart decisions in this area which include a barely noticeable wall pivot door, which reveals a walk-in-robe in the master bedroom. The dramatic transition from cottage to a contemporary extension is defined by two contrasting rooms, a courtyard and bathroom.   The bathroom is a nod to Japanese bathing with minimal tones, lines and a sunken bath. There is an extraordinary association to the outside landscape with a floor to ceiling window into the private courtyard and skylights that soften the palette.

The narrow stairs feel expansive and enjoy a close relationship with the outlook thanks to the vertical void that heightens the feeling of elevation. The study has an intentional view of the tree, absorbs light and breezes due to the windows open ventilation. The additional room on this floor has been reworked to offer three separate framed vistas via a large box framed glass window.   The Jac House extension is balanced perfectly through the architect's considerations of nature, proportions, extravagance with restraint.

Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW
Contempo | JAC HOUSE | DULWICH HILL, NSW

get the look


Case Study Planter
Aim Pendant
Gray 07 Armchair
Oan Glass Vases
Saturn Coat Rack
Wall Figure Secretaire
Platter 314 Table
Piani Side Table

Architecture: Panovscott
Photography: Brett Boardman

Leave a reply


sign up to recieve 10% off your first order